Odontologia preventiva

Prevenció avui, salut demà. Totes les accions de prevenció que es fan en el camp de l’odontologia permeten tenir una millor salut bucal en el futur. Per aquest motiu, l’odontologia preventiva dóna molta importància a la cura regular de la cavitat bucal i potencia els hàbits dentals diaris, vinculats amb la higiene i la dieta.

Odontologia conservadora

Es basa en restaurar les zones afectades per càries i altres afeccions netejant i tractant el teixit patològic sense afectar i conservant la resta de la dent, sallant posteriorment la zona tractada amb una obturació o empaste.

Estètica dental

El somriure diu molt de cada persona. Tots volem tenir un somriure bonic i una imatge atractiva, ja que una boca sana i un somriure bonic són sinònim de salut i benestar. L’estètica dental inclou diferents tècniques com el blanquejament dental, les carillas, els tancaments d’espais interdentals... que permeten aconseguir un aspecte més alegre i positiu.

Pròtesis dentals

És la branca de l’odontologia que té cura de la substitució de les peces dentals que falten a la boca. Amb les pròtesis aconseguim restituir la funció masticatòria, així com recuperar funcions fonètiques i obtenir millores des del punt de vista estètic.

 

El tractament comença amb el diagnòstic de la pròtesi que millor s’adeqüi al pacient i, a continuació, es fa el disseny i l’adaptació necessària. Les pròtesis poden ser fixes (corones, ponts) o amovibles (esquelètics, completes).

Ortodòncia (nens i adults)

Tècnica que té per objectiu aconseguir una correcta posició estètica i funcional de les peces dentals. Si el tractament es porta a terme en edats infantils és més senzill aconseguir els resultats.

 

En els últims anys, l’aparició de nous sistemes d’ortodòncia estètics com els bràquets ceràmics o la ortodòncia invisible han facilitat els tractaments entre la població adulta, ja que no es produeixen canvis visibles de l’aspecte físic durant el procés.

Periodòncia

Disciplina que diagnostica i tracta les malalties que afecten les genives i el suport de les dents. L’afectació de les genives generalment comença amb una gingivitis que és la inflamació i sagnat de les genives. Aquesta és reversible, ja que pot desaparèixer amb una higiene bucal i millorant els hàbits d’higiene oral.

 

Si la gingivitis no es tracta, va progressant i afecta la resta de teixits del voltant de les dents (lligament i os) fins que apareix la periodontitis que provoca una pèrdua d’os de forma irreversible que si no es tracta pot produir la pèrdua de les peces dentals. Per aquest fet és molt important poder tractar la gingivitis a temps.

Cirugia oral

S’ocupa de la prevenció, diagnòstic i tractament de les anomalies localitzades a la boca. Inclou procediments com extraccions, cordals inclosos, frenillos, tracció de dents, extirpació de quists...

Implants dentals

Substituir les peces dentals perdudes ha estat des de sempre un dels principals reptes de l’odontologia moderna. Els implants dentals ens permeten substituir artificialment les peces que falten a la cavitat bucal i, per tant, recuperar la funció masticatòria i restablir la boca des del punt de vista estètic.

Regeneració òssia

Consisteix en aplicar tècniques de cirurgia avançada als pacients que tenen problemes amb l’os, ja sigui per quantitat o qualitat, per suportar un implant. Gràcies a aquestes tècniques de regeneració òssia, hi ha pacients que es poden intervenir amb èxit, malgrat fins fa poc se’ls desaconsellava els implants dentals.

Endodòncia

Aquesta branca es concentra en el tractament de la pulpa per conservar les peces dentals i evitar-ne l’extracció. Algunes de les causes que malmeten la pulpa són les càries profundes, els traumatismes o els desgastos importants de les peces dentals. La pulpa, que està situada a la part més interna de la dent, s’inflama i això provoca sensibilitat i dolor.

Odontopediatria

Creiem fermament que la prevenció és essencial a qualsevol etapa de la vida, però a la infantesa és fonamental. Per això recomanem que es faci una primera visita al dentista quan el nen té 4 anys, ja que permet fer un bon control de la salut bucal. Cal tenir en compte que si cal fer alguna actuació serà molt poc invasiva (fluor, segellat de foses i fissures) i les visites són ràpides, senzilles i sense dolor. I si l’infant necessités un tractament més invasiu (obturació, pulpotomies), el començarem quan ens tingui confiança i vulgui col·laborar. Per això insistim en la importància de la primera visita i les revisions periòdiques.

Higienes bucodentals

Hi ha diferents hàbits vinculats amb la higiene bucodental que són necessaris per obtenir un bon resultat i evitar problemes més greus. En primer lloc, raspallar-se correctament les dents i netejar-se amb el fil o amb els raspalls interdentals. En segon lloc, glopejar col·lutori i, per últim, visitar periòdicament l’higienista dental. També és recomanable vigilar els aliments que es consumeixen, sobretot el que tenen un alt potencial cariogènic, principalment els sucres.

Clínica dental Rierola. Plaça de l'Estació, 6, 08500 Vic (Barcelona). T. (+34) 93 885 41 58